Yrittäjä - Miten varautua koronaviruksen vaikutuksiin?

Yritysten ja yrittäjien arki muuttui kerrasta, kun koronaviruksen leviämisen torjumiseksi tehdyt toimet pysäyttivät asiakasliikenteen ja kassavirran. Jos tuloja ei ole, kannattaa ensisijaisesti kaikki mahdolliset maksut pyrkiä siirtämään eteenpäin. Tässä lyhyesti muutamia ehdotuksia miten toimia.

  • Poista ennakkoverojen maksuerät. Kirjaudu omavero-palveluun ja hae ennakkoverojen poistoa, tulevat erät poistetaan ja jo maksetut erät palautetaan yrityksen tilille. Jos tilanne paranee ennen tilikauden loppua, voit hakea lisäennakkoa ja maksaa veron sitten.
  • Siirrä YEL-maksuja. Useimmat vakuutusyhtiöt antavat mahdollisuuden pienentää YEL-maksuja väliaikaisesti, pilkkoa maksuja osiin tai siirtää eräpäivää ilman viivästyskorkoa. Kirjaudu vakuutusyhtiön sivuille ja hae maksujoustoa.
  • Lomauta työntekijät tarvittaessa, he saavat työttömyyskorvausta lomautusajalta.
  • Neuvottele vuokran maksusta toimitilojen vuokranantajan kanssa. Kerro hänelle, että yritykselle ei tule rahaa tässä tilanteessa. Esitä hänelle, että maksat vuokraa sitä mukaan, kun tuloja kertyy tai mikäli vuokria jää maksamatta, maksat rästiin jääneet erät, kun tilanne normalisoituu. Tässä tilanteessa uusia vuokralaisia tuskin saa, joten järkevä vuokranantaja suostuu ehdotukseen.
  • Pyydä pankistasi lainatarjous yritystoiminnan rahoittamiseksi. Tarjouksen perusteella voit harkita kannattaako lainanotto tässä tilanteessa. Finvera takaa yritysten lainoittamista jopa 80% saakka, mutta henkilötakauksia voidaan silti vaatia. Älä anna vakuudeksi kotiasi tai anna henkilötakausta.
  • Hae yrittäjän työttömyysturvaa. Hallituksen linjauksen mukaisesti yrittäjä voi saada nyt työttömyyskorvausta vaikkei lopetakaan yrittäjätoimintaa.
  • Yritystoimintaa on monenlaista ja joissain tapauksissa on hyvin todennäköistä, että töitä ja asiakkaita riittää poikkeusolojen päätyttyä, kaikissa tilanteissa näin ei ole. Jos olet harkinnut aikaisemmin eläkkeelle siirtymistä tai yritystoiminan lopettamista, nyt voi olla kannattava hetki tehdä se.
  • Hae lyhennysvapaata henkilökohtaisiin asunto- ja muihin lainoihin. Jos lainaasi ei ole liitetty jousto-ominaisuutta, hae lyhennysvapaata.

Poikkeusolojen kestoa on mahdotonta ennustaa. Ihmiset suhtautuvat nyt hyvin varovaisesti kaikkiin hankintoihin ja osalla rahat eivät yksinkertaisesti riitä kuin välttämättömimpään. Kannattaa varautua siihen, ettei tilanne palaa ennalleen ennen vuoden vaihdetta. Jos tilanne normalisoituu aikaisemmin, ei varautumisesta haittaakaan ole.